Agenda

ZOMER 2023

Dromen zijn geen bedrog! lezing en zomerkring over dromen
In samenwerking met godsdienstpsychologe Barbara Koning organiseert Zinn (te Baarn) deze zomer een lezing en een zomerkring over dromen.

Lezing dinsdag 13 juni
Geen touw aan vast te knopen? Wakker worden met beelden waar je niets mee kunt… De meeste mensen besteden weinig aandacht aan hun dromen. Maar dat is jammer. Een oud Joods commentaar op de bijbel zegt: “Een droom niet onderzoeken is als een brief van God die je ongelezen laat”.
In vele godsdienstige tradities spelen dromen een beduidende rol. Denk bijvoorbeeld aan bekende dromen uit de bijbel. Jacob ziet in zijn slaap engelen op- en neerklimmen langs een ladder en weet daardoor dat hij de juiste keuze heeft gemaakt. Jozef droomt, als hij nog jong is, over zijn toekomstige leiderschap: in zijn droombeeld buigen de korenschoven van zijn broers voor de zijne. De drie wijzen uit het oosten ontmoeten in een droom een engel die hen waarschuwt niet langs keizer Herodes te reizen. Hoe mooi zou het zijn om onze eigen dromen eens te onderzoeken?  Die brieven níet ongelezen te laten?
Godsdienstpsychologe Barbara Koning heeft zich in het onderwerp verdiept en verrassende ingangen gevonden. Deze wil zij graag delen met belangstellenden.
In een lezing zal zij ingaan op de eigen soort wijsheid van dromen. Achtergrondinformatie en praktijkvoorbeelden zullen verduidelijken hoe we ook als eigentijdse personen waarde kunnen hechten aan onze dromen. In het dromen vindt een unieke vorm van ‘brede-band-denken’ plaats. Het emotionele centrum in onze hersenen speelt daarbij een grote rol. We kunnen leren van onze dromen, inzichten verwerven waar we overdag met ons ‘gezonde verstand’ niet bij kunnen.

Tijd: 19.30 tot 21.30 uur; inloop vanaf 19.15 uur, met koffie en thee.
Plaats: Zinn – ruimte voor zingeving. Paaskerk, Oude Utrechtseweg 4a, Baarn
Kosten: € 10,– per persoon, bij voorkeur cash te voldoen aan de zaal.
Aanmelden:  uiterlijk 10 juni via info@dromenenwelzijn.nl.

Zomerkring 
Tijdens zes bijeenkomsten kunnen deelnemers hun eigen dromen inbrengen. Daarnaast wordt ook elke keer wat achtergrondinformatie besproken. In de groepswerkvorm worden de privacy-grenzen van de droomverteller  gerespecteerd. De dromer vertelt weliswaar een droom en aanwezigen mogen daarover vragen stellen, maar daarna gaat de droomverteller zelf uit de kring en luistert toe. De andere deelnemers gaan in vrij gesprek over de droombeelden door te reageren vanuit deze positie: als het mijn droom zou zijn, zou ik… Dit brengt niet alleen de dromer verrassend veel inzichten, maar ook de andere aanwezigen. Wat je herkent in de droom van iemand anders, kan namelijk ook jou veel te zeggen hebben. Daar wordt bij stilgestaan. Neem je droom mee!

Data: dinsdagavonden 20 juni, 4 en 18 juli, 1, 15 en 29 augustus,
Tijd: 19.30 tot 21.30 uur; inloop vanaf 19.15 uur, met koffie en thee.
Plaats: Zinn – ruimte voor zingeving. Paaskerk, Oude Utrechtseweg 4a, Baarn
Kosten: De kosten voor de zes bijeenkomsten zijn € 60,00 per persoon.
Een enkele bijeenkomst kun je wel missen, maar in principe geef je je op voor de hele kring
Aanmelden: tot uiterlijk 18 juni, via info@dromenenwelzijn.nl.

EMAG 2 augustus 2023
Op de internationale bijeenkomst voor Europese leden van Mensa zal ik op donderdag 2 augustus drie activiteiten aanbieden over dromen.
’s Ochtends een kinderactiviteit (lft 8-15 jaar). ’s Middags een lezing in het eerste tijdsblok en een workshop in het tweede tijdsblok.
De voertaal is Engels. Aanmelding – alleen voor leden – via Mensa. Informatie volgt.


NAJAAR 2023

Lezing Protestantse Gemeente Sneek (PKN), donderdag 14 september, 19.30-21.30 uur. Informatie volgt.

ARCHIEF